Preguntes freqüents

Arrels, bàsicament és dues coses:

Primer de tot, el mercat de pagès en xarxa per connectar en xarxa els millors productors agrícoles i ramaders del país amb els consumidors. Directament, lliurement, sense els condicionants que imposen les grans corporacions alimentàries, des del món cooperatiu, sense afany de lucre i amb la facilitat tecnològica i logística que ens ofereix la revolució digital.

Arrels també és un punt de trobada dels qui estimem i valorem «el món que torna».  Un punt de trobada en forma de portal d’internet, de revista trimestral i de ràdio digital. Una finestra oberta per reivindicar i per gaudir del món que torna: la terra, les mans, la vida…

Durant la pandèmia que acabem de viure s’ha fet molt evident la necessitat de ser a prop de la natura, de la terra; l’absurditat de viure en un món on portem cebes de Nova Zelanda i abandonem els camps del costat de casa… 

La globalització ha convertit el mercat dels productes de la terra en un monopoli controlat per grans corporacions. Els gegants de l’alimentació defensen una lògica insostenible: resultat immediat, màxim benefici i mínima diversitat. 

El procés de deslocalització ha fet que, en els darrers 50 anys, haguem passat de consumir un 80% de productes locals a menys del 15%. 

Aquest sistema ens perjudica a tots:

  • Els consumidors paguem més per productes pitjors i perdem l’oportunitat de triar allò que comprem.
  • Els pagesos es veuen obligats a abandonar un sistema de producció amb milers d’anys d’història que respecta la terra i en garanteix el futur, i només poden subsistir acceptant una precarietat insostenible a mig termini. Això provoca que cada vegada quedi menys pagesia, amb les conseqüències que la despoblació té per al territori que els llocs de treball cada cop siguin més precaris i de menys valor afegit per a la societat.
  • L’entorn natural no suportarà, a llarg termini, la pressió de l’explotació intensiva, es veu contaminat per sistemes industrials de producció i transport i perd la biodiversitat. 

És urgent i imprescindible que recuperem el dret a triar allò que consumim. Un món on tothom consumeix el mateix i al mateix temps no és sostenible. Recuperar la proximitat és recuperar l’ànima de la nostra terra, de la nostra gent, de la nostra vida. 

Els treballadors de la terra, del mar, els artesans que produeixen el que consumim avui, són els únics que poden garantir allò que menjarem demà. Per això, és imprescindible protegir-los i ajudar-los, amb la tria diària d’allò que comprem, d’allò que mengem, d’allò que regalem… estem decidint el futur. 

Centenars de productors han fet un pas endavant per tornar a les arrels i oferir el seu treball fora del sistema globalitzat. Volem apostar per aquests professionals valents i aportar les eines, la tecnologia i la comunicació necessàries perquè el seu esforç arribi a tothom.  

I hi apostem donant-los visibilitat i aportant tota la nostra capacitat tecnològica, logística i de comunicació per construir una potent xarxa que, sense afany de lucre i amb tota la comoditat, posi el futur en mans dels que treballen la terra i dels consumidors que volen un món millor.

Triant el que consumim avui definim el món que tindrem demà. El futur que volem és a les nostres mans. Amb Arrels, ara més que mai, és a les teves.

Des de Som, impulsors de projectes com la revista Descobrir i la revista Cuina, el diari Ara, o recentment, Llibreries Obertes, sempre hem treballat per posar en valor, més enllà dels límits, la força de la gent.

El projecte Arrels és innovador, complex tecnològicament i logística, basat en connectar de manera fàcil i còmoda consumidors i productors.

Per tal de posar-lo en marxa necessitem ser un mínim de 5.000 fundadors i fundadores. Estem segurs que un cop estigui en marxa serem molts més, però, per començar, hem de garantir que tenim una comunitat de com a mínim 5.000 persones que aposten per aquest nou model de consum i que volen donar suport als productors locals.

Amb el suport d’aquesta primera comunitat de 5.000 fundadors i fundadores aconseguirem que, durant els primers mesos de funcionament del mercat de pagès, creixem al ritme dels dels productors i hi adaptem la tecnologia i la logística.

A més, una comunitat prou forta, de 5.000 fundadors i fundadores, garanteix que el projecte no depengui d’inversors externs i, per tant, que sigui sense afany de lucre i clarament al servei de la comunitat de productors i consumidors que estimem i valorem les arrels i «el món que torna».

Som no té cap ànim de lucre quant al funcionament del projecte. Tots els diners que rep Arrels van als productors, al manteniment tecnològic i a l’elaboració de continguts que permetin difondre les històries i mantenir connectada la nostra comunitat.

Si assolim el primer tram del nostre objectiu, a la propera tardor inaugurarem el mercat Arrels i tothom hi podrà fer les compres.  Si no assolim els 5.000 fundadors, cosa totalment improbable :-), Som tornarà totes les aportacions.

Qualsevol productor del territori de parla catalana que garanteixi que compleix els estàndards de qualitat que marcarà l’equip del projecte Arrels. Aquests estàndards els donarem a conèixer ben aviat.

En aquests moments hi ha un grup de persones desenvolupant els sistemes que permetin que Arrels sigui un mercat en xarxa, còmode, eficient i plenament viable. L’experiència en la creació de projectes digitals, com el diari Ara o Llibreries Obertes, l’estem posant al servei d’un projecte que serà innovador i creatiu.

Arrels no només és un mercat, no només serà una plataforma tecnològica. Arrels vol ser una comunitat activa, un punt de trobada per conèixer les millors experiències de gent que valora, viu o vol viure «el món que torna».

És per això que, trimestralment, editarem una revista, mantindrem un portal web amb continguts per la nostra comunitat i posarem en marxa una ràdio a internet.

Als mitjans de comunicació d’Arrels ens hi trobarem des de periodistes coneguts fins a gent sorprenent que explicarà les seves vivències, consells per viure millor l’experiència Arrels o reportatges per inspirar-se, entrevistes en vídeo o documentals impressionants… També es posaran en marxa a la tardor, quan siguem 5.000 fundadors i fundadores.

A quasi res. Només a fer una aportació inicial i a ser dels primers en provar Arrels. L’aportació es podrà fer servir quan Arrels es posi en marxa íntegrament en el nostre mercat de pagès i en els nostres mitjans de comunicació.